ФІСКАЛЬНИЙ МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ ТУРИСТИЧНОГО СЕКТОРА В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ - Приліпко, Сергій; Васильєва, Наталія; Шевченко, Наталія; Хаїнська, Олена; Микицей, Тереза (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування фіскального механізму фінансової підтримки туристичної галузі в умовах воєнних викликів і кількісне оцінювання його впливу на податкову результативність регіонів. Емпіричну базу сформовано на основі відкритих даних щодо податкових надходжень туристичної галузі та туристичного збору за регіонами протягом 2021, 2023 та 2024 років. Для оцінювання регіональних відмінностей побудовано інтегральний індекс фінансової спроможності туристичної галузі, який ураховує відновлення податкових надходжень порівняно з довоєнним рівнем, динаміку післяшокового відновлення, зміну туристичного збору, частку туристичного збору в загальних податкових надходженнях і масштаб фіскальної бази регіону. Для визначення впливу основних факторів на податкові надходження туристичної галузі 2024 року побудовано логарифмічну регресійну модель. Результати дослідження показали, що фінансове відновлення туристичної галузі має виражений регіональний характер. Найвищі значення інтегрального індексу фінансової спроможності сформували регіони, які поєднують значну довоєнну фіскальну базу, позитивну динаміку туристичного збору та нижчу глибину воєнно-фінансового шоку. Регресійне моделювання підтвердило, що податкові надходження туристичної галузі 2024 року найбільше залежать від довоєнної податкової бази, а туристичний збір має позитивний, але слабший вплив. Водночас коефіцієнт воєнно-фінансового шоку має суттєвий негативний вплив, що підтверджує необхідність цільової підтримки регіонів, які зазнали найбільшого скорочення туристичної активності після початку повномасштабної війни.