ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ ЗАГРОЗИ БАНКІВСЬКІЙ БЕЗПЕЦІ КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ В УМОВАХ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОАКТИВІВ - Тарасенко, Олег; Тихонова, Олена; Герасименко, Лариса; Дикий, Анатолій; Сахарова, Олена; Близнюк, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена дослідженню фінансово-правових загроз банківській безпеці країн Європейського Союзу в умовах регулювання криптоактивів. Актуальність теми зумовлена тим, що поширення криптоактивів, стейблкоїнів, токенізованих фінансових продуктів і постачальників послуг щодо криптоактивів формує нові канали впливу на банківський сектор, які не можуть бути оцінені лише за допомогою традиційних показників капіталу, ліквідності, прибутковості й проблемних кредитів. Метою публікації є обґрунтування та апробація методичного підходу до оцінювання фінансово-правових загроз банківській безпеці країн Європейського Союзу на основі поєднання багатокритеріального аналізу, інтегрального індексу, методу TOPSIS, сценарного моделювання та регресійної перевірки. У дослідженні використано метод аналізу ієрархій Сааті для визначення ваг критеріїв, нормалізацію показників для формування зіставної матриці даних, інтегральне оцінювання для визначення загального рівня загроз, метод TOPSIS для рейтингування країн, а також регресійний аналіз для перевірки впливу агрегованих факторів на підсумковий рівень банківської вразливості. Запропонована модель охоплює класичну банківську вразливість, фінансово-правовий крипторизик, регуляторну неготовність, ризики протидії відмиванню коштів, санкційні ризики та кіберопераційну вразливість. Результати моделювання показали, що найвищий вплив на банківську безпеку має саме фінансово-правовий крипторизик, водночас традиційні фінансові індикатори формують лише одну зі складових загальної загрози. Доведено, що повніше застосування європейського регулювання криптоактивів може знизити рівень загроз, однак стресове зростання крипторинкового тиску здатне швидко посилити вразливість навіть у країнах із відносно стійкими банківськими показниками. Практичне значення результатів полягає в можливості використання запропонованої моделі банками, регуляторами та органами фінансового нагляду для раннього виявлення фінансово-правових загроз і формування пріоритетів наглядової політики.