ЕКОНОМІЧНА ЛОГІКА ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ Й УПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДОЛОГІЇ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ЛОГІСТИЧНИХ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВА - Куцик , Петро; Лупак, Руслан; Медвідь, Любов; Семів, Сергій; Бурдик, Олена; Химич, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті здійснено науково-прикладне обґрунтування економічної логіки та концептуальних засад розробки комплексної методології управлінського обліку логістичних витрат підприємства, що передбачає їх ідентифікацію, структуризацію, відображення за центрами відповідальності й упровадження організаційно-методичних і цифрових інструментів для підвищення ефективності управління логістичними процесами. Основні результати дослідження, отримані за допомогою методів індукції та дедукції, аналізу та синтезу, структурно-функціонального аналізу, системного моделювання, порівняльного аналізу, абстрагування та узагальнення, дозволили сформувати концепцію впливу системи обліку логістичних витрат на ефективність управління ланцюгами постачання й точність калькулювання собівартості продукції. Запропонований авторський підхід передбачає: по-перше, формування системи обліку логістичних витрат за центрами відповідальності із застосуванням аналітичних рахунків і субрахунків, що забезпечує прозорість витрат і контроль за бюджетними відхиленнями; по-друге, впровадження цифрових інструментів (ERP-, TMS-, WMS-системи) для автоматизації облікових процедур і підвищення оперативності управлінських рішень; по-третє, розробку схем кодування та ідентифікації логістичних витрат, що дозволяє оптимізувати ресурси, покращити якість прогнозування витрат і підвищити ефективність взаємодії між підрозділами підприємства. Отримані результати свідчать про важливість підвищення точності обліку та контролю логістичних витрат, оптимізації ресурсного забезпечення й покращення міжрівневої взаємодії менеджменту підприємства. Акцентовано на значному впливі системи обліку на ефективність менеджменту й економічну стабільність і стійкість підприємства. Практична цінність дослідження полягає у створенні комплексного підходу до управлінського обліку логістичних витрат задля підвищення фінансової дисципліни, ефективності використання ресурсів та стабільності й стійкості розвитку підприємств у динамічному ринковому середовищі.