ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ ТА БОРГОВА ПОЛІТИКА В КОНТЕКСТІ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ЄС - Петруха, Сергій; Петруха, Ніна; М’якота, Роман; Губанов, Вадим; М’якота, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено системні зв’язки між фіскальною стійкістю, борговою політикою та модернізацією економічної політики в межах європейського Зеленого курсу. Розглянуто два взаємопов’язані процеси: забезпечення боргової безпеки та фінансової стабільності в умовах зростання фіскальних дисбалансів, спричинених наслідками COVID-19, воєнними витратами та енергетичною кризою, а також просування структурних реформ відповідно до пріоритетів Зеленого курсу. Дослідження оцінює, чи сприяють державний борг і фіскальна політика виникненню фіскальної нестійкості, а також аналізує вплив розвитку циркулярної економіки на зміцнення державних фінансів. Наукова новизна дослідження полягає в розробці інтегрованої економетричної моделі, що одночасно враховує взаємодію державного боргу, фіскальної стійкості та показників циркулярної економіки. На відміну від існуючих підходів, які аналізують ці фактори ізольовано, запропонована модель забезпечує їх комплексну кількісну оцінку в межах економічної системи Європейського Союзу. Методологічною основою є системний інституціональний економічний аналіз, що базується на офіційних статистичних даних Eurostat і Європейської комісії, у поєднанні з економетричним моделюванням. Сценарне прогнозування показує, що за умови зростання рівня циркулярності до 24% і зниження державного боргу до 80% ВВП до 2030 року індекс фіскальної стійкості може досягти 0,98–1,00. Отримані результати обґрунтовують необхідність оновлення фіскальних правил, удосконалення боргової політики та формування збалансованої моделі управління державними фінансами в межах фінансової рамки ЄС на 2028–2034 роки, демонструючи, що фінансова стабільність і екологічна трансформація є взаємодоповнювальними складовими сталого розвитку. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів органами державної влади, інституціями Європейського Союзу та міжнародними фінансовими організаціями для розробки ефективної боргової політики та інтеграції інструментів зеленої трансформації до системиу макрофінансового управління.