ВПЛИВ ПОДАТКОВИХ ФАКТОРІВ НА РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Журба, Ігор; Багрій, Мар'яна; Стадник, Мирослава; Дидів, Ірина; Чорненька, Олена; Яворський, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Cучасні туристичні підприємства працюють під одночасним впливом постпандемічних наслідків, воєнно-економічних ризиків, інфляційного тиску, коливань платоспроможного попиту й зростання ролі цифрових каналів реалізації послуг. За таких умов податкове середовище впливає на результати діяльності не лише через обсяг обов’язкових платежів, а й через складність податкового адміністрування, штрафні ризики, часові затримки та додаткові трансакційні витрати. Метою дослідження є оцінювання впливу податкових факторів на результати діяльності туристичних підприємств та обґрунтування практичних напрямів підвищення їхньої фінансової стійкості в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Емпіричну основу становить вибірка з 24 туристичних підприємств нашої країни за 2018–2024 роки. Для узагальнення податкових змінних застосовано факторний аналіз, за результатами якого виокремлено два ключові фактори, а саме фіскальний податковий тиск і податково-адміністративне тертя. Результати показали, що обидва податкові фактори мають негативний і статистично значущий вплив на інтегральний індекс результативності діяльності туристичних підприємств, однак податково-адміністративне тертя виявилося більш деструктивним, ніж власне фіскальний податковий тиск. Установлено наявність порогового ефекту, згідно з яким після перевищення рівня ефективного податкового навантаження негативний вплив на операційну рентабельність різко посилюється. Найгірші результати діяльності притаманні підприємствам, у яких високий фіскальний тиск поєднується з високими адміністративними втратами. Виявлено, що цифровізація податкових і управлінських процедур частково пом’якшує негативний вплив податкових факторів. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні науково-методичного підходу до оцінювання впливу податкових факторів на результати діяльності туристичних підприємств. Він поєднує факторне розмежування фіскального податкового тиску й податково-адміністративного тертя, кластеризацію підприємств за податковими профілями та порогове моделювання впливу ефективного податкового навантаження на операційну рентабельність.