ВПЛИВ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ НА ФІНАНСОВІ Й МОТИВАЦІЙНІ ПОКАЗНИКИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Криштанович, Мирослав; Найчук-Хрущ, Марта; Пасінович, Ірина; Воронова, Світлана; Щур, Тарас; Коновалець, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено вплив тайм-менеджменту на фінансові й мотиваційні показники діяльності підприємства в умовах турбулентності зовнішнього середовища. Актуальність теми зумовлена тим, що сучасні підприємства функціонують під одночасним тиском наслідків пандемії COVID-19, повномасштабної війни, логістичних збоїв, енергетичної нестабільності й масового поширення технологій на базі штучного інтелекту, що істотно посилює вимоги до якості організації робочого часу, координації процесів і адаптивності управлінських рішень. Метою дослідження є оцінювання впливу тайм-менеджменту на фінансові й мотиваційні результати діяльності підприємств логістичної галузі, а також визначення ролі зовнішньої турбулентності, втрат часу, масштабу підприємства та інтенсивності використання технологій на базі штучного інтелекту у формуванні результативності діяльності. Емпіричну основу становить вибірка з 5 реально діючих логістичних підприємств нашої країни за 2021–2025 роки. У нашому дослідженні використано методи теоретичного узагальнення, описової статистики, кореляційного аналізу, простої та багатофакторної регресії, а також графічної візуалізації результатів. За результатами оцінювання встановлено, що краща організація робочого часу пов’язана з вищою операційною результативністю, зниженням втрат часу та сильнішими мотиваційними характеристиками персоналу. Водночас зовнішня турбулентність негативно впливає на результати діяльності, однак підприємства з вищим рівнем тайм-менеджменту демонструють більшу стійкість до кризових збурень. Доведено, що тайм-менеджмент слід розглядати не лише як індивідуальну навичку, а й як важливу складову організаційної ефективності підприємства. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості використання їх для вдосконалення внутрішніх управлінської діяльності, підвищення продуктивності праці, посилення трудової мотивації та зниження операційних втрат у нестабільному зовнішньому середовищі.