КРОС-ЧЕЙН ФІНАНСОВІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ НА ОСНОВІ СТРУКТУРНОЇ АНТИКРИХКОСТІ: ДОСВІД ЕКОСИСТЕМИ POLKADOT - Павлов, Роман; Заруцька, Олена; Павлова, Тетяна; Гринько, Тетяна; Левкович, Оксана; Сокол, Поліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Сучасна блокчейн-індустрія характеризується наявністю безлічі ізольованих спеціалізованих платформ, що створює критичні бар'єри для взаємодії та ставить під сумнів ефективність децентралізованої інфраструктури. Розуміння механізмів структурної антикрихкості має вирішальне значення для створення систем, які не просто адаптуються до стресорів і невизначеності, а активно зміцнюються й розвиваються завдяки їм. Метою дослідження є розробка концептуальної моделі структурної антикрихкості як специфічного типу системної адаптивності, що реалізується через модульну архітектуру гетерогенних мультичейн-мереж, на прикладі екосистеми Polkadot. Дослідження операціоналізує поняття структурної антикрихкості стосовно блокчейн-систем і виявляє її відмінності від інституційної та темпоральної форм антикрихкості. Виявлено чотири механізми структурної антикрихкості Polkadot: a) гетерогенна мультичейн-архітектура; b) роздільна безпека; c) протокол крос-консенсусних повідомлень (XCM); d) оновлення без хард-форків. Проаналізовано систему децентралізованого управління OpenGov з інструментами conviction voting і мультирольового делегування. Розроблено типологію крос-чейн бізнес-моделей із виділенням антикрихких властивостей: структурна декомпозиція ризиків, модульна адаптація, каскадне поширення інновацій, економія від спеціалізації, роздільна безпека. Ідентифіковані бізнес-моделі демонструють потенціал створення інноваційних підприємницьких стратегій на основі інтероперабельності. Побудовано концептуальну модель, що демонструє взаємозв'язок модульної архітектури, принципів ізоляції збоїв і антикрихких властивостей системи. Структурна антикрихкість концептуалізована як самостійний вимір антикрихкості блокчейн-систем, що доповнює інституційну та темпоральну форми. Тріада парадигм антикрихкості представляє комплементарні підходи, кожен із яких оптимізований для певних бізнес-завдань та умов функціонування. Розроблена концептуальна модель застосовується як архітектурний патерн побудови адаптивних бізнес-екосистем, що дозволяє ізолювати ризики експериментів, масштабувати успішні рішення та еволюціонувати без руйнівних реструктуризацій. Результати дослідження вносять вклад у розробку інноваційних стратегій сталого та адаптивного розвитку економічних систем, забезпечуючи концептуальну основу для створення модульних організаційних структур, здатних трансформувати стресові фактори в конкурентні переваги.