ФІНАНСОВІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ТА ПІДТРИМКИ ЦИФРОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - Чуприна, Христина; Тормосов, Руслан; Онофрійчук, Олег; Романенко, Олеся; Дудник, Юрій; Іванова, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено роль фінансових механізмів як ключового інструмента формування та підтримки цифрової інфраструктури будівельного сектора. Автори провели комплексний аналіз сучасних фінансових інструментів, що забезпечують підвищення ефективності управління, інвестиційну привабливість компаній і створення доданої вартості в умовах цифрової трансформації. Дослідження дозволило систематизувати фінансові механізми за їхньою природою та формою застосування, виділивши класичні кредити й державні програми, які гарантують стабільність фінансування; цифрові платформи та інвестиційні рішення, що забезпечують гнучкість і швидке масштабування цифрових рішень; а також токенізацію активів, яка відкриває нові можливості для залучення капіталу та інтеграції інноваційних моделей фінансування. Автори запропонували три стратегічні напрями цифровізації будівельної діяльності, що потребують фінансової підтримки: цифрове проєктування (BIM, CAD), автоматизацію будівельних процесів і цифрове управління фінансами й даними (ERP, хмарні платформи). Виявлено, що інтеграція цих компонентів до єдиної цифрової екосистеми формує синергію, яка підвищує продуктивність, прозорість і конкурентоспроможність будівельного сектора. Дослідження приділило особливу увагу управлінню ризиками, пов’язаними з упровадженням фінансових механізмів, зокрема технічними, фінансовими, регуляторними, кібернетичними та організаційними, і запропонувало комплексні науково обґрунтовані рекомендації для їх мінімізації. Дослідження сформувало науково обґрунтовану платформу для стратегічного планування та впровадження фінансових механізмів підтримки цифровізації будівельного сектора. Використання комплексного підходу, що поєднує фінансові інструменти, технологічні можливості компаній, сучасні регуляторні рамки та ефективне управління ризиками, дозволяє забезпечити системне, стале й результативне впровадження цифрових технологій, що є критично важливим для підвищення продуктивності, інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності галузі в цифрову епоху.