ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНИЙ СТАН І ЧИННИКИ ВПЛИВУ - Агрес, Оксана; Синявська, Любов; Попадинець, Назарій; Садура, Оксана; Ландовський, Ярослав; Жук, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена дослідженню фінансового потенціалу підприємств аграрної галузі, адже аграрний сектор України займає стратегічне місце в національній економіці, забезпечуючи й внутрішній ринок, і експортний потенціал країни. В умовах економічної нестабільності, що супроводжується валютними коливаннями, змінами податково-бюджетної політики та підвищенням вартості кредитних ресурсів, зростає необхідність у зміцненні фінансового потенціалу аграрних підприємств. Метою дослідження є аналіз фінансового потенціалу аграрних підприємств України, визначення основних факторів його формування та впливу на конкурентоспроможність і стійкість до системних викликів. Основні результати показали, що ключовими джерелами фінансового забезпечення аграрного сектора залишаються власні кошти підприємств (68% інвестицій), водночас залучення банківських кредитів (12%) й іноземних інвестицій (1%) є недостатнім через високі фінансові ризики та нестабільний інвестиційний клімат. Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» стала ефективним інструментом підтримки малого та середнього агробізнесу, однак загальний рівень державних інвестицій у сектор залишається низьким (5%). Аналіз динаміки капітальних інвестицій засвідчив коливання протягом 2017-2023 років, зумовлені економічними кризами, реформуванням земельного ринку та воєнними діями. Основні висновки підкреслюють необхідність комплексного підходу до формування фінансового потенціалу аграрних підприємств, який включатиме диверсифікацію джерел фінансування, посилення державної підтримки, стимулювання іноземних інвестицій і спрощення процедур кредитування. Ефективне використання фінансових ресурсів сприятиме підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектора, забезпеченню економічної стійкості підприємств і загальної фінансової стабільності країни.