ЗВ'ЯЗОК МІЖ КРИПТОВАЛЮТАМИ ТА РЕГІОНАЛЬНИМ ІНДЕКСОМ АКЦІЙ: ДОКАЗИ АНАЛІЗУ TVP-SV-VAR - Ванг, Юанюан; Заїді, Мохд Азлан Шах (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Це дослідження аналізує зв'язок між основними криптовалютами (Bitcoin, Ethereum і Tether) та обраними регіональними фондовими ринками Америки, Азії та Європи, контролюючи при цьому глобальні фінансові фактори, включаючи ціни на сиру нафту й курс обміну EUR/USD. Основна мета полягає в ідентифікації та кількісному визначенні змінних у часі ефектів переливу й оцінці того, чи значно впливають регіональні фондові ринки на динаміку цін на криптовалюти протягом 2018–2023 років. Для цього дослідження використана модель векторної авторегресії зі змінними параметрами та стохастичною волатильністю (TVP-SV-VAR), запропонована Primiceri (2005) і розширена Nakajima (2011), що дозволяє спостерігати можливі зміни в економічній структурі. Дослідження показує, що ефекти переливу є найсильнішими в короткостроковій перспективі та зменшуються зі збільшенням часового горизонту. Серед регіональних ринків MSCI Asia найбільше впливає на Bitcoin і Tether, водночас MSCI Americas має найбільший вплив на Ethereum. Зокрема, у трьох ключових моментах спостереження в цьому дослідженні інтенсивність ринкової реакції Bitcoin та Ethereum завжди була послідовною, з більш вираженим відгуком під час спалаху COVID-19. Коефіцієнти впливу імпульсної реакції Tether загалом були нижчими, а його піковий відгук відбувся під час розподілу вакцини від COVID-19. Результати також показують, що шоки цін на нафту й зміни курсу обміну сприяють волатильності криптовалют, але з часом їхній вплив зменшується. Загалом, результати свідчать, що регіональні фондові умови є релевантними, але недостатніми для ухвалення рішень щодо портфеля, оскільки ціни на криптовалюти також залежать від макроекономічних, грошових і поведінкових факторів, які не повністю враховані в моделі. Це дає цінні висновки для портфельних менеджерів, інвесторів і навіть державних регуляторів.