ІНТЕГРАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇХНЬОГО ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ - Лободіна, Зоряна; Горин, Володимир; Березька, Катерина; Булавинець, Вікторія; Труш, Володимир; Костенюк, Тарас (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Трансформаційні виклики, зумовлені реформуванням місцевого самоврядування, євроінтеграційними процесами, цифровізацією та війною, актуалізують необхідність пошуку інноваційних підходів до управління фінансами територіальних громад із метою підвищення їхньої фінансової стійкості. Забезпечення здатності громад протистояти зовнішнім і внутрішнім загрозам, відновлювати фінансовий потенціал після криз і зменшувати вразливість до шоків є важливою передумовою інклюзивного розвитку та сталого функціонування місцевого самоврядування. Систематизація наукових підходів дала змогу уточнити дефініцію фінансової стійкості територіальної громади як ступінь здатності громади застосовувати адаптивні інструменти й технології управління фінансовими ресурсами територіальної громади для подолання негативних наслідків шокових впливів, відновлення фінансових можливостей і зменшення вразливості до загроз. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методичних засад оцінювання фінансової стійкості територіальних громад у контексті забезпечення їхнього інклюзивного розвитку та розроблення інтегрального підходу для її вимірювання. Основним результатом дослідження є розроблення інтегрального індексу фінансової стійкості територіальної громади, що включає два блоки показників: фінансову та інклюзивну компоненти. Такий підхід дає змогу всебічно оцінити рівень фінансової стійкості, ураховуючи й результати управління фінансовими ресурсами, і стан інклюзивного розвитку громади. Сформовані теоретико-методичні засади дали змогу провести компаративний аналіз територіальних громад за рівнем їхньої фінансової стійкості, виявити диспропорції в розвитку та формувати пріоритети фінансової політики органів місцевого самоврядування, спрямовані на зміцнення фінансової резильєнтності й досягнення інклюзивного розвитку.