ФІНТЕХ-ПОТЕНЦІАЛ І СТАЛІСТЬ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ: ПОСЕРЕДНИЦЬКИЙ ВПЛИВ БІЗНЕС-СТІЙКОСТІ Й ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СЕКТОРІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І НАПОЇВ ІНДОНЕЗІЇ - Прапанча, Детак; Хусейн, Ананда Сабіл; Аїсджа, Сіті; Джазулі, Атім (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Малі та середні підприємства (МСП) в секторі харчових продуктів і напоїв Індонезії є важливою складовою національної економіки, проте вони продовжують стикатися з постійними структурними обмеженнями — обмеженим доступом до фінансування, недостатньою цифровою підготовленістю та оперативною неефективністю. Фінансово-технологічні можливості, які визначають як здатність підприємства впроваджувати, інтегрувати фінансові технології та управляти ними, усе частіше визнають стратегічним чинником, що визначає ефективність витрат, поліпшення ліквідності та конкурентоспроможність. У цьому дослідженні розглянуто, наскільки фінансові технології впливають на економічну стійкість МСП, причому стійкість бізнесу та інноваційний потенціал виступають посередницькими механізмами. На основі даних опитування 200 власників МСП в дослідженні використано кількісний пояснювальний дизайн і застосоване моделювання структурних рівнянь методом часткових найменших квадратів (PLS-SEM) для перевірки й прямих, і непрямих взаємозв'язків. Емпіричні результати показують, що фінансові технології не мають прямого впливу на економічну стійкість (β = 0,020; p = 0,481), але значно підвищують стійкість бізнесу (β = 0,432; p < 0,001) та інноваційний потенціал (β = 0,477; p < 0,001). Обидва посередники виявляють сильний позитивний вплив на економічну стійкість, стійкість (β = 0,516; p < 0,001) та інновації (β = 0,406; p < 0,001), підтверджуючи, що можливості фінтех сприяють створенню економічної вартості завдяки адаптивній ефективності й трансформації, що базується на інноваціях. З економічного погляду ці висновки свідчать про те, що впровадження фінтех-технологій зміцнює мікроекономічну стабільність МСП, підвищує ефективність розподілу ресурсів і сприяє довгостроковій прибутковості. Теоретично дослідження інтегрує теорію ресурсної бази (RBT), теорію динамічних можливостей (DCT) і теорію поширення інновацій (DOIT) для пояснення того, як цифрова фінансова компетентність зміцнює адаптивність організації та економічну конкурентоспроможність. На практиці дослідження пропонує політикам і менеджерам МСП практичні рекомендації щодо використання фінтех для оптимізації управління ліквідністю, зниження транзакційних витрат і сприяння сталому економічному зростанню в секторі МСП.