АРЕШТ БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ: ПРАВОВИЙ ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ ЧИ ВИКЛИК БАНКІВСЬКІЙ СТАБІЛЬНОСТІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Латковський, Павло; Лещенко, Олександр; Краглевич, Вʼячеслав; Гараміта, Роман; Скупейко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізові правових, фінансових та економічних аспектів арешту коштів фізичних осіб на банківських рахунках у зв’язку з порушенням законодавства про мобілізацію в умовах воєнного стану. Досліджено нові виклики, які можуть постати перед банківською системою України у зв’язку з імплементацією такого інструмента адміністративного впливу. Особливу увагу приділено оцінці потенційних ризиків: скороченню обсягів депозитів, зниженню рівня довіри населення до банків, активізації тіньової економіки та відтоку капіталу з офіційного фінансового обігу. Значна частина дослідження присвячена правозахисному аспектові проблеми. Акцентовано увагу на недосконалості нормотворчої техніки, відсутності належних процесуальних гарантій, наслідком чого є застосування арештів без належного судового контролю, що порушує принципи юридичної визначеності, верховенства права та права власності. Такі практики не відповідають європейським стандартам захисту прав людини, фінансової стабільності та правового регулювання. У статті обґрунтовано, що практика арешту коштів за порушення мобілізаційного обов’язку без належного нормативного регулювання може перетворитися на інструмент фіскального тиску, що дискредитує фінансову систему та суперечить євроінтеграційному курсові України. Установлено взаємозв’язок між неякісним законодавчим підходом у царині мобілізації та ризиками дестабілізації банківського сектора. У висновках наголошено, що за відсутності прозорого механізму арештів такі заходи можуть спровокувати виведення коштів із банківських установ, зростання готівкових розрахунків і посилення тінізації економіки. З огляду на вищевикладене, зазначено про необхідність комплексного перегляду відповідних норм із урахуванням принципів балансу між оборонними потребами держави та стандартами банківської стабільності в умовах євроінтеграції.