ВОЄННА АГРЕСІЯ РОСІЇ: АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ НАСЛІДКІВ РУЙНУВАННЯ ЕКОСИСТЕМИ УКРАЇНИ - Руденко, Микола; Третяк, Наталія; Нагайчук, Неля; Шматковська, Тетяна; Кукса, Валентина; Сахно, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Війна, яку веде російська федерація проти України, поставила під загрозу існування екосистеми країни, до складу якої входить українська нація, навколишнє природне середовище та економіка країни. Для України однією з головних проблем на сьогодні є екологічна катастрофа, що негативно впливає на соціально-економічний стан нашої держави. Саме тому метою дослідження є вивчення й систематизація соціально-економічних та екологічних наслідків знищення екосистеми України в результаті російської агресії. Досліджено стан екосистеми під впливом воєнної агресії, проведено аналіз екологічних, соціальних, фінансових та економічних наслідків у результаті руйнування екосистеми України. Автори здійснили конкретизацію злочинів, спрямованих на руйнування екосистеми, оцінили фінансову шкоду, яка заподіяна екології та економіці. У ході дослідження визначені соціально-економічні наслідки воєнної агресії, зокрема зниження якості життя та погіршення здоров’я населення; збільшення демографічної кризи; погіршення психологічного стану; втрата робочих місць і зростання безробіття; зниження рівня життя; зростання кількості людей з інвалідністю, каліцтвами та хронічними захворюваннями як наслідками воєнних дій, що генерує додаткові соціальні, фінансові та медичні виклики, реагування на які потребує забезпечення інклюзивності й безбар’єрності. Автори запропонували обґрунтовані заходи щодо відновлення постраждалих екосистем.