МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ З УРАХУВАННЯМ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ЯКОСТІ: ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ - Тельнов, Анатолій; Решміділова, Світлана; Чекаловська, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі проведене маркетингове дослідження надання медичних послуг у сільській місцевості. Установлено динаміку витрат на охорону здоров’я в Україні та здійснено прогноз цих показників на 2025 рік. Прогнозування витрат із власної кишені пацієнтів показало тенденцію до їх збільшення, що свідчить про наявність значних фінансових перешкод у доступі до медичних послуг і відсутність фінансового захисту населення. Зроблено прогноз показників надання медичних послуг для населення сільських територій. Проведено аналіз динаміки кількості сільських населених пунктів, на території яких розташовані фельдшерсько-акушерські пункти. Проаналізовано кількість медичних працівників, які надавали медичне обслуговування населенню в сільській місцевості у 2014-2023 роках. Зроблено прогноз розвитку ситуації на 2024-2025 роки за допомогою рівняння прямої та параболи другого порядку. Установлено тенденцію, згідно з якою мешканці сіл обмежені в праві на отримання невідкладної медичної допомоги порівняно з міським населенням. Причинами такої ситуації визначено зменшення кількості населених пунктів, які обслуговують фельдшерсько-акушерські пункти, кількості фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості та кількості медичного персоналу. Здійснено SWOT-аналіз маркетингового середовища медичних закладів сільської місцевості, який підтвердив результати прогнозування. Обґрунтовано необхідність застосування серії міжнародних стандартів якості ISO з метою запобігання ризикам і можливим загрозам діяльності медичних закладів і підвищення якості обслуговування пацієнтів. Аргументовано необхідність розробки програми фінансової підтримки сільського населення, забезпечення його фінансового захисту, державної політики соціального розвитку села, розв’язання питань збереження сільських медичних закладів і кадрового забезпечення. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання як науково-методичної основи вдосконалення діяльності закладів охорони здоров’я в сільській місцевості. Сформульовані рекомендації щодо впровадження низки міжнародних стандартів у діяльність медичних закладів сприятимуть реалізації фінансових і економічних переваг шляхом застосування принципів, методів і засобів управління якістю, які дадуть змогу медичним закладам підвищити якість послуг і досягати сталого успіху.