ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ І НЕФІНАНСОВИХ СТИМУЛІВ НА МОТИВАЦІЮ ПРАЦІВНИКІВ БЮДЖЕТНОЇ СФЕРИ - Діхамінджіа, Ірма; Харадзе, Наталія; Пірцхалаішвілі, Деа; Каджая, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Ефективна мотиваційна система підвищує ймовірність залучення та утримання талантів при одночасному зниженні плинності кадрів. Фінансові та нефінансові стимули, такі як заробітна плата й надбавки, оплата праці, участь у прибутку, бонуси, визнання, гнучкість, навчання тощо, значно підвищують залученість працівників і відчуття приналежності до організації. Предметом дослідження є співробітники різних рівнів управління в Міністерстві економіки та сталого розвитку Грузії. Кількісний метод дослідження використовували протягом усього процесу дослідження. Зокрема, було створено анкету, яку заповнили 720 респондентів. Отримані результати були проаналізовані за допомогою статистичного програмного комплексу SPSS. У процесі дослідження були сформульовані гіпотези. Гіпотеза 1. Мотивація підлеглих визначає бажання змінювати / не змінювати керівника. У разі позитивної мотивації відсутнє бажання змінювати керівника. Гіпотеза 2. Мотивація підлеглих підвищується тоді, коли керівник наділений лідерськими рисами. Гіпотеза 3. Використання керівником фінансових благ при оцінці роботи позитивно позначається на мотивації підлеглих. Керівники з лідерськими рисами можуть виявляти потреби співробітників, що впливає на їхній мотиваційний рівень. За результатами аналізу дослідження важливо зазначити, що фінансова мотивація є принципово вагомим фактором у країнах, що розвиваються. У підсумку ми сформулювали ключові висновки та рекомендації, які значно підвищать мотивацію співробітників.