СВІТОВЕ КЛІМАТИЧНЕ ФІНАНСУВАННЯ - Щербакова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сьогоденні руйнівні наслідки зміни клімату, серед яких підвищення температури, тривалі посухи, танення льодовиків, підвищення рівня моря, катастрофічні повені, екстремальні погодні явища, виникнення надзвичайних ситуацій; скорочення біорізноманіття; зростання небезпеки лісових пожеж; зниження продуктивності земель; втрати врожаю; зниження екологічності сільгосппродуктів; деградація рибних ресурсів; зростання захворюваності й смертності; обмеження туризму; кліматична міграція; втрата майна й засобів до існування, зумовлюють необхідність пошуку шляхів убезпечення від них. Одним із важливих шляхів такого вбезпечення є кліматичні фінанси, покликані сприяти запобіганню, протидії, мітигації (пом’якшенню наслідків), адаптації до змін клімату, а також відновленню й трансформації, пов’язаних із цими процесами. Метою дослідження є комплексний аналіз еволюції кліматичного фінансування у світі, регіонах і країнах різних типів. Авторка представила ступінь висвітлення проблематики кліматичних фінансів в економічній літературі. Проаналізувала еволюцію обсягів і структури кліматичного фінансування у світі загалом і його середньорічні потоки, джерела, напрямами фінансування, територіальний розподіл, характер профінансованих заходів, використовувані інструменти. Виокремила чинники, що зумовлювали трансформацію кількісних і якісних показників кліматичного фінансування у світі, окремих регіонах і країнах різних типів. Навела аналіз динаміки ринку GSS+ загалом і «зелених» облігацій зокрема. Акцентувала на глобальних економічних умовах, що впливають на кліматичне фінансування. Це дозволило визначити проблематику глобального кліматичного фінансування, яка полягає в нерівномірності розподілу кліматичних фінансів по регіонах світу й країнах різних типів, непропорційності кліматичного фінансування до рівня вразливості окремих континентів і країн до змін клімату, неповноти та непорівнянності інформації щодо обсягів і структури кліматичного фінансування, що потребує подальших комплексних досліджень розвитку світового кліматичного фінансування з виявленням проблем, недоліків і нерозв’язаних питань у цій царині, у тому числі із забезпечення вірогідності та прозорості обліку, інформації й звітності про кліматичні фінанси.