ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВРЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ У МУНІЦИПАЛЬНОМУ УПРАВЛІННІ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Стаднійчук, Роман; Гарафонова, Ольга; Янковой, Роман; Жосан, Ганна; Джерелюк, Юлія; Стеценко, Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена аналізові фінансово-економічних підходів до оцінювання ефективності врегулювання соціальних конфліктів у системі муніципального управління, що спрямовані на забезпечення сталого розвитку територіальних громад. Визначено ключові чинники, що впливають на рівень соціальної напруги, серед яких нерівномірний розподіл ресурсів, соціально-економічні диспропорції, міграційні процеси та наслідки воєнних конфліктів. Досліджено необхідність інтеграції міждисциплінарних підходів до оцінки соціальних конфліктів та управління ними, що охоплюють економічні, соціальні, політичні та правові аспекти. Обґрунтовано доцільність використання економічних інструментів оцінювання ефективності врегулювання соціальних конфліктів у муніципальному управлінні. Зокрема, застосовано аналіз витрат і вигод, регресійне моделювання та багатофакторний аналіз, що дозволяє оптимізувати ухвалення управлінських рішень і підвищити ефективність використання фінансових і матеріальних ресурсів. Проаналізовано можливості застосування математичних методів, таких як агентно-орієнтоване моделювання та стохастичний аналіз, для прогнозування динаміки соціальних конфліктів і розроблення стратегій їх попередження. Особливу увагу приділено українському контекстові, зокрема впливу внутрішньо переміщених осіб на соціальну структуру регіонів, економічному стимулюванню локальних громад і залученню міжнародного досвіду для відновлення соціально-економічної стабільності. Розглянуто стратегічні підходи до адаптації світових практик, включаючи механізми соціального партнерства, розвиток громадських ініціатив та інтеграційні програми, спрямовані на забезпечення соціальної згуртованості й економічного розвитку муніципалітетів. Автори наголошують на необхідності формування комплексної політики управління соціальними конфліктами, що базується на поєднанні інституційних механізмів, економічного стимулювання, фінансового розвитку й технологічних інновацій. Запропоновані результати можуть бути корисні для представників органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, практиків у царині муніципального управління та стратегічного планування, а також міжнародних партнерів, зацікавлених у підтримці процесів відновлення й розвитку України.