ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗКРИТТЯ ЗВІТІВ ПРО СТАЛИЙ РОЗВИТОК КОМПАНІЯМИ, ЗАРЕЄСТРОВАНИМИ НА В'ЄТНАМСЬКОМУ ФОНДОВОМУ РИНКУ - Ну, Тран Тхе; Хай, Нгуєн Тхі Тхань; Хуонг, Ле Тхі Тхань; Лан, До Тхі Нгок (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Звітність у царині сталого розвитку є критично важливим процесом, за допомогою якого компанії розкривають екологічні, соціальні та управлінські цілі (ESG) й повідомляють про прогрес у їх досягненні. Як стратегічний інструмент для підвищення прозорості та корпоративної відповідальності, СПЗ служать для інформування зацікавлених сторін про зобов'язання компанії щодо сталого розвитку. У цьому дослідженні вивчені детермінанти розкриття інформації Звіту про сталий розвиток (SDR) серед компаній, що котируються на в'єтнамському фондовому ринку з 2020 по 2022 рік. Об'єднуючи і внутрішні фактори (такі як розмір фірми, прибутковість і фінансовий важіль), і зовнішні фактори (включаючи сектор промисловості та структуру власності), дослідження забезпечує всебічний огляд ключових факторів розкриття інформації про СПЗ в контексті ринків, що розвиваються. Основним внеском цього дослідження є виявлення галузевого впливу на розкриття інформації про СПЗ, причому автори підкреслюють, що компанії в екологічно чутливих секторах, таких як енергетика, гірничодобувна промисловість і виробництво, з більшою ймовірністю розкриватимуть інформацію про сталий розвиток через вищий соціальний і регуляторний тиск. Крім того, дослідження представляє роль основних засобів як важливого фактора, що визначає розкриття СПЗ, – аспект, який значною мірою ігнорували в попередній літературі. У дослідженні також наголошено на важливості структури власності, зокрема державної й іноземної, у формуванні ймовірності та якості розкриття СПЗ. Використовуючи комбінацію кількісних і якісних методів дослідження, автори аналізують дані 90 компаній і пропонують емпіричне розуміння того, як ці фактори взаємодіють і впливають на практику SDR у В'єтнамі. Отримані результати роблять свій внесок у літературу, пропонуючи нові погляди на фактори, що сприяють розкриттю інформації про СПЗ в країнах з економікою, що розвивається. Крім того, це дослідження надає практичні рекомендації для політиків і бізнес-менеджерів щодо вдосконалення практики звітності про сталий розвиток, тим самим сприяючи більшій корпоративній прозорості та узгодженню практики В'єтнаму з міжнародними стандартами сталого розвитку.