РОЛЬ АМБІВАЛЕНТНОСТІ В ОПОСЕРЕДКУВАННІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ТА БІЗНЕС-РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ В МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Прасетіо, Індра; Русдіянто, Русдіянто; Асік, Нур Фаджріх; Алія, Набіла; Хайдар, Рахмат Лутфі; Сямлан, Адіба Фуад (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження присвячене вивченню посередницької ролі організаційної амбівалентності у взаємозв'язку між підприємницькою орієнтацією та ефективністю бізнесу малих і середніх підприємств (МСП) на Східній Яві, Індонезія. Використовуючи кількісний метод дослідження, автори ретельно зібрали дані від 200 респондентів із МСП за допомогою напівструктурованої анкети, що забезпечило широке й водночас детальне представлення ландшафту МСП. Дані були ретельно проаналізовані методом моделювання структурних рівнянь (Structural Equation Modelling (SEM)) за допомогою програмного забезпечення SmartPLS, що дозволило сформулювати надійні та всебічні висновки. Отримані результати однозначно свідчать про те, що організаційна амбідекстерність відіграє важливу посередницьку роль у зміцненні зв'язку між підприємницькою орієнтацією та ефективністю бізнесу. МСП, які застосовують амбідекстерні стратегії, – включаючи масштабування діяльності (lifting), розширення ринку (expanding), стратегічну співпрацю (collaborating), стійкість до несприятливих умов (surviving), постійні інновації (innovating) та операційну стабільність (maintaining), – демонструють значно кращі результати діяльності порівняно з тими, які не інтегрують таких підходів. Ці результати підкреслюють критичну важливість адаптивних стратегій, що ефективно балансують між оптимізацією внутрішніх ресурсів і вивченням зовнішніх можливостей. У динамічному та часто нестабільному середовищі, характерному для економік, що розвиваються, здатність організації одночасно досліджувати нові можливості та використовувати наявний потенціал стає ключовим фактором, який визначає її стабільний успіх. Дослідження пропонує практичні рекомендації для практиків МСП, підкреслюючи необхідність упровадження амбідекстремальних структур у бізнес-моделі для підвищення конкурентоспроможності, гнучкості та стійкості в умовах дедалі складніших і непередбачуваних ринків. Отож, організаційна амбідекстерність функціонує не лише як міст, що з'єднує підприємницьку орієнтацію та ефективність бізнесу, а й як каталізатор для підвищення організаційної стійкості й сталого зростання. Це дослідження робить значний внесок у більш широке розуміння того, як МСП можуть процвітати в умовах глобалізації та швидких ринкових коливань, пропонуючи цінні висновки й для науковців, і для практиків у царинах підприємництва та управління бізнесом.