ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЖИТЛОВЕ БУДІВНИЦТВО В ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД З УРАХУВАННЯМ АСПЕКТІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Бочко, Олена; Косар, Наталія; Кузьо, Наталія; Білик, Ірина; Демко, Мар'яна; Савченко, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Післявоєнний розвиток України буде пов'язаний із поверненням значної кількості людей, які сьогодні перебувають за межами країни. Більшість із них проживала в тих регіонах, де сьогодні ведуть чи вели бойові дії, і їхнє житло знищене. Українці будуть прагнути повернутися до тих регіонів, які розташовані близько до кордонів з ЄС. З точки зору концепції сталого розвитку їм необхідно забезпечити належні умови проживання та працевлаштування. У цьому напрямі важливим буде будівництво нового житла. Проте між укладенням коштів у нього та його введенням в експлуатацію минає певний період. Тому на прикладі статистичних даних Львівської області було побудовано лагову модель впливу інвестицій у житлове будівництво на введення в експлуатацію нового житла в цьому регіоні. Додаткові розрахунки F-критерію та критерію фон Неймана засвідчили її адекватність статистичним даним генеральної сукупності та придатність для подальшого аналізу процесів і прогнозування. Запропонована модель впливу інвестицій у житлове будівництво є важливим інструментом для ухвалення управлінських рішень на рівні регіональної влади. Установлено, що при визначенні інвестиційної привабливості будівництва слід ураховувати необхідність реалізації енергоефективних та екологічно чистих рішень із використанням місцевих матеріалів і послуг, розвиток житлової інфраструктури, підтримку інклюзивного дизайну для забезпечення належної якості життя.