УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ УНАСЛІДОК ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ВАЛЮТИ ПІДПРИЄМСТВАМИ: ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ - Биков, Ігор; Косович, Богданна; Синюк, Оксана; Босак, Ірина; Стадник, Мирослава; Східницька, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Віртуальна валюта є наслідком поглибленої цифровізації, яка в свою чергу суттєво вплинула на ринкову економіку й принесла нові види розрахунків. По суті, це такого роду цифрова валюта, яку використовують і зберігають виключно в електронній формі. Сюди можна віднести різні види, але найбільш відомий, звичайно, Біткойн. Це призвело до того, що й приватний сектор почав її використовувати, в тому числі підприємства. Віртуальні валюти продовжують розвиватися й набувають популярності, але цей процес також супроводжується питаннями щодо регуляції, безпеки та волатильності. Однією з найбільш суттєвих проблем є питання фінансових ризиків, які виникають при використанні цифрових валют. Звичайно, саме підприємств ІТ-царини сьогодні найбільш часто використовують віртуальні валюти для розробки та впровадження нових цифрових продуктів і сервісів, наприклад, у галузі блокчейн-технологій або цифрових платіжних систем. Отже, саме вони й стануть об’єктом нашого дослідження. Метою роботи є представити власний спосіб оцінювання фінансових ризиків та обґрунтувати його ефективність порівняно з уже сталими. При цьому запропонований підхід ураховує специфіку використання віртуальної валюти підприємствами. У результаті представлено кореляційно-регресійний аналіз впливу окремих факторів на рівень узагальнюючих індикаторів ретроспективного оцінювання ризику використання віртуальної валюти для обраних нами підприємств. Використовуючи дані, представлені в статті, менеджмент може прогнозувати зміну узагальнюючих індикаторів ретроспективного оцінювання ризику використання віртуальної валюти залежно від зміни відповідних показників-факторів.