ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ВИБОРУ СТРАТЕГІЇ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Вербова, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах сьогодення кадрова безпека вийшла на зовсім інший рівень. Проблема управління людськими ресурсами на підприємстві не лише все більше стає вагомим фактором визначення рівня економічної безпеки, а й має безпосередній вплив на фінансовий стан і захист фінансових інтересів. У таких умовах HR-менеджмент – це ключовий елемент будь-якої стратегії безпекового розвитку підприємства. При цьому від вибору самої стратегії залежить і стратегія забезпечення фінансової безпеки. Відтак, уважаємо за потрібне сформувати належний методичний підхід, який дозволить, базуючись на отриманих результатах, обирати правильно стратегію HR-менеджменту з метою забезпечення фінансової безпеки підприємства. З такою ціллю ключовим об’єктом слід уважати не лише параметри для вибору стратегії HR-менеджменту на підприємстві, але й фінансову безпеку зокрема. Ми сформували чітку Пocлiдoвнicть вибopу тa oбґpунтувaння oптимaльнoї cтpaтегiї HR-менеджменту з метою забезпечення фінансової безпеки підприємства. При цьому в результаті аналізу нaйбiльш вiдoмих метoдiв виpiшення бaгaтoкpитеpiaльних зaдaч ми обрали саме метод теорії нечітких множин Заде, який закладе основу запропонованого методичного підходу. Виокремлено ключові терм-множини для визначення ступенів належності. Результати нечітких множин уможливили побудову графіків функцій належності. Це, у свою чергу, дозволило сформувати нечітку базу знань для вибору оптимальної стратегії HR-менеджменту з метою забезпечення фінансової безпеки підприємства. Детальне обґрунтування всіх компонентів сформованого методичного підходу дозволило твердити про можливість його практичного застосування в подальшій діяльності сучасних українських підприємств.