ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ІНТЕГРОВАНИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР У ФІНАНСОВОМУ МЕХАНІЗМІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Білецький, Олександр; Колесник, Тетяна; Шимановська-Діанич, Людмила; Спіцина, Ангеліна; Шкода, Мар'яна; Красноштан, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена дослідженню інноваційного менеджменту інтегрованих підприємницьких структур у контексті фінансового механізму повоєнного відновлення. Акцентовано увагу на важливості впровадження інновацій в аграрні підприємства та на можливості їхнього розвитку в умовах відновлення після війни. Проведено аналіз і прогнозування основних показників ефективності інноваційної діяльності чотирьох аграрних компаній, що входять до складу інтегрованої групи «Агропросперіс». Вивчено динаміку рентабельності, коефіцієнтів інноваційного зростання, активності та інформатизації робіт, а також фінансової залежності й кадрової політики підприємств за період 2019–2023 років із прогнозами на 2025–2026 роки. Визначено, що основним драйвером розвитку є інвестиції в інноваційно-проєктну діяльність, що особливо чітко проявляється в компанії ТОВ «Золотий світанок (агро)», яка демонструє лідерство в цьому напрямі. Прогнози показали позитивну динаміку зростання інноваційного потенціалу, але водночас виявили суттєві відмінності між підприємствами за рівнем інноваційної активності, фінансовою стійкістю та кадровою політикою. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення системи інноваційного менеджменту для підвищення ефективності інвестицій в інновації в контексті забезпечення стабільного кадрового складу та поліпшення фінансової стійкості підприємств у майбутньому. Результати дослідження підкреслюють необхідність посилення інноваційного менеджменту для забезпечення стійкого розвитку аграрних підприємств в умовах відновлення економіки після війни.