ЕМПІРИЧНІ АСПЕКТИ ВПЛИВУ ВЗАЄМОДІЇ ФІСКАЛЬНИХ ІНСТИТУЦІЙ НА АДМІНІСТРУВАННЯ МАЙНОВИХ ПОДАТКІВ - Десятнюк, Оксана; Крисоватий, Андрій; Шулюк, Богдана; Ткачик, Федір; Маслій, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування в процесі вдосконалення процедур адміністрування податків на майно. Обґрунтовано теоретичні детермінанти податків на майно й висвітлено їхню фіскальну роль в архітектоніці податкових надходжень місцевих бюджетів в Україні та країнах Європейського Союзу. Побудовано організаційно-методичну схему забезпечення механізму адміністрування податку на майно в Україні в розрізі ключових домінант. На основі емпіричного підходу та компаративного аналізу виявлено позитивну динаміку питомої ваги елементів податку на майно в структурі доходів місцевих бюджетів в Україні. Констатовано, що такі тенденції відбулися внаслідок реалізації фіскальної децентралізації та кооперації зусиль фіскальних інституцій у процесі виконання планових показників акумулювання податку на майно до бюджету. Акцентовано увагу на синергійному фіскальному ефекті від подальшої активної співпраці органів контролю в царині оподаткування, органів місцевого самоврядування й платників податків у контексті формування та оновлення актуальними даними реєстрів майна в Україні для цілей оподаткування на базі вартісного підходу. Такий концепт ураховує світовий досвід, моніторинг якого підтвердив ефективність оподаткування майна на основі адвалерного (вартісного) підходу визначення податкової бази. У статті здійснено прогнозування динаміки обсягів надходжень податку на майно до місцевих бюджетів України в короткостроковому періоді, зважаючи на тенденції фіскальної політики в умовах правового режиму воєнного стану та з використанням модуля «forecasting» пакета SPSS statistics. Незважаючи на загальну позитивну динаміку, виявлено незначне фіскальне значення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що не відповідає світовій практиці та свідчить про неповне виконання фіскальної й регулюючої функції цього податку в Україні. За результатами проведеного дослідження запропоновано заходи щодо оптимізації процедур адміністрування податку на майно в Україні на засадах кооперації, транспарентності, комплаєнсу, цифровізації, перспектив використання фіскальних реєстрів (кадастрів).