МЕНЕДЖМЕНТ ПРОЄКТІВ ІННОВАЦІЙНО ОРІЄНТОВАНИХ КЛАСТЕРНИХ БІЗНЕС-АГРОСТРУКТУР У СМАРТ-ЕКОНОМІЧНІЙ МОДЕЛІ - Лутковська, Світлана; Коваль, Наталія; Лозова, Оксана; Охріменко, Ігор; Шацька, Зорина; Витриховський, Євстахій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті описане дослідження інструментів управління інноваційно орієнтованими кластерними бізнес-агроструктурами, які функціонують в умовах смарт-економіки, та оцінювання їх із особливим фокусом на аграрний сектор, де впровадження інновацій і новітніх технологій є вирішальним фактором для підвищення ефективності та стійкості. Розглянуто основні підходи до інтеграції смарт-технологій у виробничі та управлінські процеси агропромислових кластерів, що дозволяє суттєво оптимізувати операційну діяльність, знижувати витрати та підвищувати конкурентоспроможність продукції. Дослідження акцентує увагу на тому, як інноваційні рішення й технологічні досягнення можуть сприяти побудові гнучких і адаптивних бізнес-моделей, що підтримують ефективність діяльності й сталий розвиток підприємств. Упровадження таких технологій в аграрні кластери сприяє підвищенню екологічної стійкості, знижуючи негативний вплив на довкілля через оптимізацію ресурсів і зменшення викидів. Результати дослідження містять практичні рекомендації для агропідприємств, що працюють у складі кластерів, щодо ефективного впровадження інноваційних технологій для підтримки економічної та соціальної стійкості в умовах сучасної смарт-економіки. Такі рекомендації орієнтовані на розвиток інноваційного потенціалу підприємств, підвищення їхньої продуктивності та адаптивності до динамічного середовища агропромислового ринку. Стаття пропонує підходи до впровадження та оцінювання стратегічних інновацій, які допомагають аграрним кластерам краще пристосуватися до вимог сучасного ринку й стати конкурентоспроможними на глобальному рівні, забезпечуючи при цьому сталий економічний та екологічний розвиток.