ВПЛИВ ПЛАТИ ЗА АУДИТ НА ЯКІСТЬ АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ СУБ'ЄКТІВ ПУБЛІЧНОГО ІНТЕРЕСУ У В'ЄТНАМІ - Ха, Тхі Фуонг Дунг; Тран, Мань Дунг (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження було проведене з метою оцінки впливу плати за аудит на якість аудиторських послуг для суб'єктів, що становлять суспільний інтерес у В'єтнамі. Дані були зібрані від 25 аудиторських фірм, допущених до аудиту підприємств, що становлять суспільний інтерес у В'єтнамі, з достатніми даними опитування за період 2016-2023 років. Кількісні результати показали, що є 4 основні фактори, які впливають на якість аудиторських послуг у порядку зниження: репутація / престиж аудиторської фірми; кваліфікація аудиторів; плата за аудиторські послуги; розмір аудиторської фірми. На основі цих результатів автори запропонували низку рекомендацій щодо покращення якості аудиторських послуг для суб'єктів публічного інтересу у В'єтнамі. Це дослідження показує сильний вплив репутації аудиторської фірми на якість аудиторських послуг. Це свідчить про те, що аудиторська галузь є унікальною цариною, де на перше місце ставлять довіру та професійну етику. Тому підтримка довіри клієнтів і дотримання професійної етики й чесності є життєво важливими факторами для аудиторської фірми. Кваліфікація персоналу, який виконує аудит, є другим фактором, який має значний вплив на якість аудиту. Аудиторська фірма повинна мати практичну політику щодо створення умов для навчання аудиторів і підвищення їхньої професійної кваліфікації, що сприятиме підвищенню якості аудиторських послуг. Плата за аудит є третім фактором, що впливає на якість аудиторських перевірок. Для уникнення недобросовісної конкуренції між аудиторськими фірмами шляхом зниження плати за аудиторські послуги, зниження якості аудиторських послуг необхідне ефективне втручання з боку органів контролю. Водночас, сама аудиторська фірма повинна активно покращувати свою репутацію та престиж за рахунок постійного оновлення знань аудиторів, тим самим покращуючи якість аудиторських послуг, а не конкурувати шляхом зниження гонорарів.