ОЦІНЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДУ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ - Домбровська, Світлана; Дацій, Олександр; Приходько, Ігор; Ковальчук, Вероніка; Василенко, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Організаційна й ресурсна складові відіграють украй важливу роль не лише в контексті розвитку сучасних об’єднаних територіальних громад, а й для процесу управління їхньою фінансовою безпекою. Річ у тім, що безпекове питання територіальної громади прямо залежить від організаційної структури, кількості учасників, покладених на них функцій, результатів виконання своїх обов’язків, обсягу інформаційного й технічного забезпечення. Відтак, важливо запропонувати підхід, який дозволить це оцінювати під єдиним показником для зручності в практичному використанні. З цією метою ми намагаємося представити підхід до оцінювання організаційно-ресурсного забезпечення функціонування територіальної громади в системі управління її фінансовою безпекою. Об’єкт дослідження – організаційна й ресурсна складові системи управління фінансовою безпекою територіальної громади. Завдання: обґрунтувати методичний підхід до оцінювання управління фінансовою безпекою територіальних громад через організаційнії й ресурсні індикатори. У результаті запропоновано методичний підхід до оцінювання управління фінансовою безпекою територіальної громади, який, на відміну від інших, передбачає визначення сукупності організаційних і ресурсних індикаторів, обчислення групових показників і визначення інтегрального показника. Представлений підхід буде корисний для характеристики рівня управління фінансовою безпекою й дозволить краще задовольняти інформаційні потреби територіальних громад. Обмеження стосуються практичного застосування виключно в рамках однієї громади, яка надала дані й інформацію.