ФІНАНСОВО-АНАЛІТИЧНИЙ БАЗИС УПРАВЛІННЯ РЕНТАБЕЛЬНІСТЮ ВИНОГРАДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Печко, Володимир; Годнюк, Ірина; Шерстюк, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Статтю присвячено вдосконаленню підходу до формування фінансово-аналітичного базису управління рентабельністю виноградарських підприємств. Метою дослідження є обґрунтування універсальності показника рентабельності виробництва для оцінки результативності та ефективності виробничої діяльності виноградарських підприємств; побудова економетричної моделі рентабельності виробництва винограду; оцінка вірогідності моделі та оцінок її параметрів, перевірка на адекватність і можливість використання для прогнозування майбутніх значень; обґрунтування структурно-поетапної моделі формування фінансово-аналітичного базису управління рентабельністю виноградарських підприємств. У результаті проведеного дослідження підтверджено гіпотезу щодо вагомості внутрішніх чинників рентабельності. Найбільш суттєвим фактором, що впливає на рівень рентабельності виробництва винограду, є частка витрат на мінеральні, органічні добрива в структурі виробничої собівартості, продуктивність праці на виробництві винограду, урожайність винограду. Встановлено, що запорукою дієвих механізмів підвищення рентабельності виробництва винограду, як і будь-якого іншого виду продукції, є формування фінансово-аналітичного базису, здатного виявити критичні точки, що впливають на рентабельність у нестабільних умовах. Запропоновано структурно-поетапний підхід до формування фінансово-аналітичного базису управління рентабельністю виноградарських підприємств, сутність якого полягає в інтеграції в єдину систему облікового, аналітичного та управлінського модулів, інтеграція та синергія яких дозволяє не лише покращити фінансовий менеджмент, а й адаптувати підприємства до мінливих ринкових умов. Практична цінність запропонованого підходу до формування фінансово-аналітичного базису управління рентабельністю виноградарських підприємств полягає в можливості його застосування для підвищення їхньої конкурентоспроможності через поліпшення фінансових показників та оптимізацію ресурсів. Підхід сприяє своєчасній реакції на виклики, забезпеченню стабільного доходу та ефективному використанню ресурсів; дозволяє своєчасно виявляти ризики та формувати ефективні стратегії управління, адаптуватися до змінних умов ринку, підтримуючи стабільну рентабельність і конкурентоспроможність. Множинна регресійна модель рівня рентабельності виробництва винограду має практичну значущість і є придатною для використання під час прогнозування.