ДОВГОСТРОКОВІ ДЕТЕРМІНАНТИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ: ВПЛИВ МІГРАЦІЙНИХ ПОТОКІВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Ткаленко, Світлана; Дерій, Жанна; Кудирко, Людмила; Любачівська, Роксоляна; Грицку-Андрієш, Юлія; Косицька, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті розглянуті актуальні проблеми економічного розвитку України в довгостроковій перспективі після закінчення війни в контексті руху міграційних потоків. Автори зазначають, що драйверами повернення біженців по закінченні війни можуть стати: економічне зростання, що забезпечить їм робочі місця; залучення іноземних інвестицій, диджиталізація економіки, використання ІКТ, цифрових технологій і зростання добробуту населення. Автори дійшли висновку, що в короткостроковій перспективі, з одного боку, масове повернення біженців може призвести до перенаселення (особливо в центральній і західній частинах країни) та підвищення рівня безробітних, що негативно вплине на ВВП; з іншого боку, це може призвести до появи нових галузей промисловості або пожвавлення регіонів, які занепадають, що зрештою позитивно вплине на зростання ВВП. Для такого позитивного тренду мають бути розроблені державні програми для повернення біженців. Біженці можуть брати участь у повоєнному відновлені, що сприятиме економічному зростанню. У цьому контексті важливим для України стає публічно-приватне партнерство, що сприяє ефективності взаємодії між його суб’єктами, забезпечує стрімкість і надійність процесів відновлення економіки країн, особливо в умовах надзвичайних ситуацій та в повоєнний період. Негативний тренд підсилюється великим обсягом боргу, який формується в умовах війни, що також може призвести до зменшення ВВП через обмеження виробничих можливостей і знищення певних виробництв, а також зниження ефективності економіки. У досліджені показано, як повернення мігрантів уплине на рівень зайнятості, попит і пропозицію на ринку праці. Побудована модель економічного зростання України та перевірені фактори, які здійснюють найбільший вплив на ВВП в контексті міграційної хвилі, що пов’язана з війною.