ОЦІНКА ЗВ'ЯЗКУ РІВНЯ КАПІТАЛІЗАЦІЇ БАНКІВ ТА МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ КРАЇНИ - Позовна, Ірина; Архірейська, Наталія; Панасейко, Ірина; Панасейко, Сергій; Cердюков, Костянтин; Єфіменко, Аліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Добре капіталізована банківська система є ключовим елементом підтримки макроекономічної стабільності. Вона допомагає запобігати фінансовим кризам, підтримує доступність кредитів і підвищує стійкість економіки до кризових зрушень. Уряди країн часто працюють над забезпеченням достатнього рівня капіталізації банків, щоб сприяти стабільному економічному розвиткові. Метою дослідження є оцінка зв'язку рівня капіталізації банків із макроекономічною стабільністю на прикладі 34 європейських країн протягом 2010-2021 років на основі статистичних даних Світового банку. Мета досягається шляхом визначення релевантних показників капіталізації банків та макроекономічної стабільності на основі використання методу головних компонент, проведення канонічного й регресійного аналізів. Проведений канонічний аналіз підтвердив наявність зв’язку між рівнем капіталізації банків та індикаторами макроекономічної стабільності. Коефіцієнт детермінації становив 0,617, тобто зміна індикаторів макроекономічної стабільності на 61,77% пояснюється коливаннями рівня капіталізації банків. У статті представлені 1 регресійна модель із фіксованим ефектом та 2 – з випадковими, які деталізують напрями та силу впливу незалежних змінних (NPL, ROA, ROE – індикатори рівня капіталізації банків) на залежні (INFLATION, UNEMPL, GINI – індикатори макроекономічної стабільності). З огляду на отриманий результат критеріїв Wald та p-value (менше ніж 0,05) побудовані моделі з випадковими ефектами (залежні змінні – UNEMPL, GINI) є статистично значущими. |Визначено, що при збільшенні рівня непрацюючих кредитів на 1% рівень безробіття збільшується на 0,25% та при збільшенні рівня рентабельності активів рівень безробіття збільшується на 0,08%. Також при збільшенні рівня непрацюючих кредитів на 1% індекс Джині збільшується на 0,05%, а при збільшенні рівня рентабельності власного капіталу банків – зменшується на 0,03%. Вплив рентабельності активів на рівень безробіття та коефіцієнт Джині не є статистично значущим (p-value більше за 0,05). Результати дослідження можуть бути використані при прогнозуванні національних показників, розробці інструментів забезпечення достатнього рівня капіталізації банків та забезпечення ефективної макроекономічної політики, оскільки вони враховують коливання рівня капіталізації банків як головних фінансових посередників країни.