ОЦІНЮВАННЯ БЮДЖЕТНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Лондар, Сергій; Бахрушин, Володимир; Гапон, Валентина; Лондар, Лідія; Пронь, Наталія; Дмитрієва , Марина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Українська система освіти продемонструвала свою стійкість, продовжуючи функціонувати навіть у несприятливих умовах війни. Урядом здійснено широкий спектр заходів щодо внесення змін до законодавства та нормативно-правових актів, завдяки цьому заклади освіти, педагоги та учні змогли адаптуватися до умов воєнного стану. Запроваджено нові інструменти для управління, навчання, бюджетного фінансування. Останні завдяки своїй універсальності впливають на всі аспекти освітнього процесу. Метою дослідження є розвиток нових підходів до оцінювання ефективності бюджетних видатків на загальну середню освіту й на державному, і на регіональному рівнях, зокрема вивчення можливостей використання для такого оцінювання адаптованого методу Data envelopment analysis (DEA). Кількісне оцінювання ефективності бюджетних видатків на освіту методом DEA проведене для передвоєнного періоду (2020-2021 роки), для воєнного періоду (2022 рік) використано статистичні методи дослідження, оскільки під впливом воєнного стану суттєво змінилась інформаційна база. При оцінюванні ефективності бюджетних видатків як вхідні показники затратності використано дані про дві складові фінансування заробітної плати вчителів у закладах загальної середньої освіти: за кошти освітньої субвенції (трансферт з державного бюджету до місцевих бюджетів для фінансування заробітної плати педагогічних працівників) та за кошти місцевих бюджетів, виділених ними на освітнє фінансування. За показники корисності освітнього процесу в розрізі регіонів взято результати тестування випускників шкіл у рамках національного зовнішнього незалежного оцінювання у 2020-2021 роках – з української мови та літератури, історії України, математики й англійської мови. Створено «теплову матрицю» індикаторів ефективності бюджетного фінансування в розрізі регіонів, яка є ризикоорієнтованим управлінським інструментом, що сприяє виявленню освітніх проблем та дає змогу регіональним управлінцям формувати більш ефективну освітню політику. Загалом підтверджено дієвість адаптованого методу DEA для оцінювання ефективності бюджетного фінансування сфери загальної середньої освіти. Особливості використання методу для періоду воєнного стану буде глибше досліджено в наступних роботах.