ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ - Іпполітова, Інна; Командровська, Вероніка; Дарід, Аль-Хаялі; Андрейцев, Владислав; Симоненко, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
На сьогодні проблеми знецінення екології, вичерпання природних ресурсів, соціальні та економічні кризи дедалі поглиблюються, а отже, питання забезпечення сталого розвитку, зокрема на рівні підприємств, постає як необхідність, а не лише регулятивна вимога. Ключову роль у цьому процесі відіграє інноваційне забезпечення, здатне реформувати існуючі підходи до зауважених проблем. Метою роботи є визначення взаємозв’язку та взаємного впливу між показниками інноваційного забезпечення й сталого розвитку підприємств із формуванням рекомендацій згідно з отриманими результатами. У ході дослідження було використано методи кореляційного аналізу, багатовимірної регресії, кейс-стаді. У результаті проведеного дослідження було виявлено тісний кореляційний зв'язок між показниками інноваційного забезпечення, які в дослідженні представляє глобальний індекс інновацій із його субіндексами, та такими вимірами сталого розвитку, як «Індекс ефективності логістики: якість торгівлі та транспортної інфраструктури» й «Електронні відходи (кг на душу населення)». Визначено, що на перший вимір найбільш сильний вплив здійснюється з боку інституцій та інфраструктури, а на другий – з боку інституцій, людського капіталу та досліджень, інфраструктури та структури ринку. Сформовані в результаті проведеного аналізу рекомендації містять підходи, що передбачають використання електронних систем, а також підходів, заснованих на кругообігові ресурсів. Отримані результати можуть мати практичне значення та бути використані й керівництвом підприємств, і урядовими органами з метою оптимізації логістичної системи підприємства та управління відходами.