ЗАСТОСУВАННЯ ДВОВИМІРНОЇ МАТРИЦІ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПОЗИЦІОНУВАННЯ ШВЕЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Радіонова, Наталія; Тарасенко, Ірина; Хмурова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті представлено результати дослідження стратегічного позиціонування підприємств за допомогою двовимірної матриці. Основною метою дослідження є формування двовимірної матриці для ефективного оцінювання стратегічної позиції вітчизняних підприємств швейної галузі. Правильно розроблена та ефективно реалізована стратегія позиціонування здатна забезпечити не тільки суттєву конкурентну перевагу для підприємства, а й сформувати його оптимальний стратегічний вектор розвитку. У сучасних ринкових умовах усе більшої значимості для підприємств набуває перевірка актуальності використаної стратегічної позиції, що обумовлює актуальність теми дослідження. Результати аналізу сучасних тенденцій і проблем швейних підприємств України, проведеного в попередніх дослідженнях, дали можливість визначити як стратегічні змінні для підприємств швейної промисловості споживчу вартість продукції (як зовнішній ринковий фактор конкурентоспроможності) та витрати на виробництво й реалізацію продукції (як сукупність внутрішніх і зовнішніх факторів формування конкурентної переваги за ціною). Зазначені показники були запропоновані для побудови осей матриці стратегічного позиціонування, яка була апробована на шести українських швейних підприємствах, що виробляють однотипну продукцію та працюють в одному сегменті ринку. Наукова новизна полягає в тому, що запропонований підхід представляє інструментарій обґрунтування напряму стратегічного розвитку швейних підприємств із використанням матричного методу в системі координат: «споживча цінність продукції» та «витрати підприємства», – який, на відміну від існуючих, дозволяє визначити топологічні зони й обрати з множини альтернативних стратегій розвитку швейного підприємства найбільш оптимальну. Результати проведеного дослідження можуть мати прикладне значення для керівників швейних та інших виробничих підприємств із позицій поліпшення управління стратегічним розвитком підприємства.