OЦІНКА ПРИЙНЯТНИХ ТА ГРАНИЧНИХ ЗНАЧЕНЬ ФАКТОРІВ ФОРМУВАННЯ РИНКОВОЇ ВАРТОСТІ В СИСТЕМІ ВАРТІСНО ОРІЄНТОВАНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Боярко, Ірина; Панченко, Ольга; Приймак, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Зростання турбулентності бізнес-середовища в умовах війни, посилення ризиків та невизначеності обумовлюють посилення вимог до ефективності систем управління фінансами українських підприємств, дієвості систем моніторингу та контролю в складі стратегічного менеджменту щодо своєчасного виявлення небажаних змін у фінансовому стані й обмеженні дії загроз фінансовій стійкості. Метою дослідження є визначення цільових значень та граничних меж варіації для факторів формування ринкової вартості підприємства в системі VBM, дотримання яких становить методичну основу здійснення ефективного фінансового контролю внутрішніх резервів нарощення ринкової вартості підприємства. Для виконання цього завдання було розвинуто підходи з визначення цільової структури балансу. Використовуючи нормативні значення питомої ваги окремих складових активів та пасивів у балансі, який повністю задовольняє встановленим вимогам щодо необхідного рівня ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості для підприємств, отримані в результаті моделювання залежності основних складових балансу від обсягів абсолютно ліквідних активів, запропоновано підхід до встановлення прийнятних та граничних значень факторів формування ринкової вартості в системі вартісно орієнтованого менеджменту. При цьому встановлено, що цільовий норматив та граничні межі варіації для факторів формування ринкової вартості підприємства залежать від виду фактора: для чинників структури джерел фінансування вони є однаковими для всіх суб’єктів господарювання й залежать лише від наявних обсягів абсолютно ліквідних активів; для чинників ділової активності та ефективності – індивідуальні для кожного суб’єкта господарювання й залежать від установлених при стратегічному плануванні цільових параметрів ефективності економічної взаємодії зі стейкхолдерами.