МОДЕЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Іжа, Микола; Пахомова, Тетяна; Липач, Олена; Якубовський, Олексій; Ахламов, Анатолій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Індустрія 5.0 уже поступово починає проявлятися в різних аспектах нашого життя. Особливо чутливою вона є в забезпеченні соціально-економічного розвитку. Разом із цим посилюються кіберзагрози, які мають негативний вплив на забезпечення економічної безпеки. Саме тому виникає нагальна потреба захисту інформації в умовах війни. Основною метою роботи є визначення шляхів забезпечення кібербезпеки соціально-економічної системи в умовах воєнного стану. Об'єктом дослідження є система забезпечення кібербезпеки. Як результат дослідження представлено авторську модель щодо вможливлення забезпечення високого рівня кібербезпеки в умовах війни. Для цього застосованос сучасний метод моделювання структурних систем. Практичну й наукову значимість отриманих результатів дослідження можна представити у вигляді інформаційної моделі забезпечення кібербезпеки соціально-економічної системи в умовах воєнного стану. Інноваційними елементами отриманих результатів є представлені процеси забезпечення кібербезпеки, що дає змогу деталізувати ключові ідеї моделювання. Дослідження має обмеження у вигляді врахування лише особливостей забезпечення кібербезпеки соціально-економічної системи в умовах воєнного стану однієї країни.