ВПЛИВ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ДОСВІД КИЄВА - Багацька, Катерина; Блакита , Ганна; Мельничук , Оскана; Пашкуда , Тетяна; Міщенко , Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В останні роки багато європейських досліджень зосереджено на проблемах комунальних підприємств, зокрема на їхній ефективності з точки зору суспільної значимості та якості послуг, що надаються, а також на ступені віддачі їхнього капіталу. Ці питання безпосередньо пов’язані із серією актуальних нині досліджень щодо доцільності державної власності на об’єкти бізнесу взагалі та з проблематикою раціонального вибору між державною (комунальною) власністю та приватизацією. Одним із критеріїв доцільності перебування суб’єкта бізнесу в публічній власності, на нашу думку, є ефективність його діяльності, зокрема фінансова ефективність. Ця стаття має на меті з’ясувати підхід місцевої влади до визначення ефективності комунальних підприємств у столиці України. У цьому дослідженні проаналізовано динаміку та розподіл бюджетних коштів між підприємствами комунальної власності м. Києва, оцінено динаміку їх капіталовіддачі. У ході дослідження було зібрано та проаналізовано дані фінансової звітності 128 комунальних підприємств. Установлено, що найбільшими одержувачами бюджетних коштів є комунальні будівельні підприємства, у той час як комунальні транспортні підприємства отримують недостатнє фінансування для забезпечення своїх потреб. Також було проаналізовано розподіл середньої рентабельності активів за чотири роки й констатовано його наднизький рівень. При перевірці гіпотези стосовно впливу бюджетного фінансування на ефективність діяльності комунальних підприємств установлено, що наявність і рівень бюджетного фінансування інвестицій та бюджетних коштів у доходах підприємств не мають істотного впливу на їхню прибутковість.