СОЦІАЛЬНІ ІМПЕРАТИВИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ: ВОЄННА АДАПТАЦІЯ ТА ЗАСАДИ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Петруха, Ніна; Петруха, Сергій; Алексеєнко, Наталія; Кушнерук, Олександр; Мазур, Анастасія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті досліджено кількісно-якісні характеристики державних фінансів в умовах воєнного стану та необхідності ресурсного забезпечення військового «обличчя» системи соціального захисту населення, в тому числі постраждалого від наслідків війни, виділення ймовірних соціально-ресурсних викликів і загроз у короткостроковій перспективі, а також подальших інерційно-регуляторних поступів у їхньому розвитку. Для цього використані загальноцентричні та секторально-адаптивні наукові методи пізнання, серцевину яких складає системний підхід до дослідження взаємовпливу та взаємозв’язку між тріадою: державні фінанси – воєнна економіка – соціальна політика. Установлено, що наявне соціальне «обличчя» державних фінансів забезпечує належний соціальний захист українців у складних життєвих обставинах, породжених воєнною агресією рф. Його історіографія виходить із екстенсивної моделі соціальної політики, яка бере свій початок ще з радянських часів та відбувається під гаслом «чим більше пільг, дотацій і соціальних переваг надано громадянам, тим кращим уважається прояв турботи держави про своїх громадян». Однак указана модель в умовах воєнного стану створює загрозу для переходу державних фінансів у розбалансовану та нестійку форму, забезпечуючи перетікання їхнього стану із соціальної «здоровості» до «слабкості». У статті запропоновано низку цілепокладань для підтримки соціальної «здоровості» державних фінансів у період воєнного стану й повоєнного відновлення та сформульовано нову соціальну модель у парадигмі повоєнного відновлення України – відповідність принципам і стандартам соціальної політики в країнах-членах ЄС, покращення якості людського життя, протистояння демографічним змінам, посилення рівня соціального захисту й соціальної єдності, сприянні скороченню бідності, допомозі в подоланні дискримінації в усіх формах її прояву за максимальної паритетності з фінансовими можливостям держави.