ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ЧИННИКІВ ВИНИКНЕННЯ ЗАГРОЗ СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ВІДМИВАННЮ КОШТІВ ТА ФІНАНСУВАННЮ ТЕРОРИЗМУ В УКРАЇНІ - Благута, Роман; Бліхар, В'ячеслав; Годяк, Андрій; Сливка, Марія; Батько, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою статті є дослідження теоретико-прикладних засад економіко-правового аналізу соціально-економічних чинників виникнення загроз системі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні. Результати проведеного дослідження дозволяють стверджувати, що соціально-економічні чинники мають вагомий дестабілізуючий уплив на систему протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні й провокують інтенсифікацію процесів виникнення загроз. У статті проаналізовано основні підходи до визначення соціально-економічних чинників виникнення загроз системі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні, систематизовано їх перелік та виокремлено найбільш вагомі. На підставі детального дослідження здійснено економіко-правовий аналіз соціально-економічних чинників виникнення загроз системі протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму та їх законодавчого регулювання. Установлено, що серед найбільш вагомих соціально-економічних чинників виникнення загроз системі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні є: (1) зростання рівня тіньової економіки; (2) поглиблення корупції; (3) зростання дефіциту державного бюджету; (4) зростання кількості злочинів, пов’язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом. Виявлено слабкість чинного вітчизняного законодавства в частині встановлення відповідальності за злочини, що містять ознаки відмивання коштів та фінансування тероризму, що потребує його вдосконалення в напрямі посилення такої відповідальності. Запропоновано перелік заходів економіко-правового регулювання соціально-економічних чинників виникнення загроз системі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні, більшість із яких перебувають у площині узгодження чинного законодавства України з міжнародними та європейськими нормами, удосконалення наглядової діяльності державних регуляторів та методичного інструментарію проведення фінансового моніторингу.