УПЛИВ ВОЄННОГО СТАНУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Аржевітін, Станіслав; Бортніков, Геннадій; Бублик, Євген; Любіч, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Банки України в умовах воєнного стану продемонстрували досить суперечливі, але переважно позитивні результати. Незважаючи на значні економічні та інфраструктурні втрати, банківська система зберегла свою цілісність і надійно виконує існуючі зобов'язання, проводить розрахунки, продовжує залучати депозити клієнтів, але перейшла на консервативне (нульове) зростання кредитних портфелів, крім програм, підтримуваних державою, сповільнила видавання нових кредитів через високі кредитні ризики, а також відклала реалізацію планів щодо зменшення частки державного сектора. У статті подано узагальнений опис основних складових системного ризику нестабільності банківської системи на основі структурно-функціонального аналізу її елементів за даними офіційних звітів НБУ за 2022 та попередні роки, а також перспективи її подальшого розвитку. Визначено, що до кінця 2022 року банківська система України зберігає прийнятний рівень операційної стабільності, надмірної ліквідності та намагається мінімізувати фактори кредитного, операційного й валютного ризиків. У другій половині 2022 року почали матеріалізуватися кредитні ризики, що проявилося в зростанні дефолтів. Виходячи з цього, було зроблено висновок, що одним із важливих напрямів регуляторної політики НБУ має стати розробка стимулів для кількісного та якісного поліпшення фінансової бази банківської системи. Зокрема пропонується стимулювати зростання фінансування переважно з внутрішнього ринку, а отже, і до нівелювання валютного та кредитного ризику, а також до підвищення ефективності грошово-кредитної політики. Для забезпечення кредитної діяльності доцільно розробити кредитну підтримку цілей ESG щодо диверсифікації виробництва енергії, будівництва житла та інфраструктури.