АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ ТА ЇХ ВІДОБРАЖЕННЯ В ЗВІТНОСТІ - Курбет, Максим; Король, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті розглянуто реалізацію екологічних аспектів соціальної відповідальності підприємствами торгівлі України. Проведено аналіз екологічних аспектів, фінансової та нефінансової звітності й вебсайтів великих підприємств торгівлі стосовно відображення та забезпечення відкритості й доступності інформації про екологічні аспекти та витрати підприємств. Досліджено склад витрат та їхній уплив на фінансово-економічні показники підприємства. Розглянуто впровадження власної екологічної політики й екологічних ініціатив, реалізації проєктів, технологій та програм, методів управління, які використовують у своїй діяльності підприємства торгівлі України. Проаналізовано дотримання соціально відповідальними підприємствами вимог чинного законодавства, національних та міжнародних стандартів, вимог щодо екологічних стандартів якості й безпеки товарів, збереження й захисту довкілля та застосування правильних підходів для забезпечення позитивного впливу їхньої господарської діяльності на екологію. Визначено, що запровадження екологічно безпечних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій, екологічної тари та упаковки, розвиток відновлюваних джерел енергії, скорочення власних викидів парникових газів, сучасних методів утилізації та вторинної переробки пет-пляшок, пластику, макулатури й відходів, проведення екоакцій з озеленення територій і благодійних акцій мотивують постачальників та здійснюють інші заходи, які зменшують негативний уплив на довкілля, сприяють збереженню здоров’я людей, відновленню навколишнього середовища та дбають про майбутнє планети.