СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Гарафонова, Ольга; Грузіна, Інна; Козирєва, Олена; Маргасова, Вікторія; Піщенко, Олег; Тарасюк, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою статті є визначення перспектив функціонування українських організацій у сучасних умовах євроінтеграції та глобалізації економіки. Для досягнення мети в статті обґрунтовано необхідність урахування впливу наслідків інтеграційних та глобалізаційних економічних процесів на формування умов функціонування сучасних організацій, зазначено про дуалістичний суперечливий уплив глобалізації на суб’єкти господарювання, що обумовлює появу поряд з очевидними перевагами якісно нових глобальних викликів. Доведено, що перспективи функціонування вітчизняних організацій в умовах євроінтеграції суттєво залежать від рівня міжнародної активності України, значення якого в економічній, соціальній та політичній сферах запропоновано оцінювати за допомогою індексу KOF. Систематизація основних факторів, що обумовлюють рейтинг України серед європейських країн, проводилася, з огляду на тему дослідження, шляхом аналізу економічної складової глобалізації, зокрема оцінки обсягів міжнародної торгівлі країни – національного експорту/імпорту, включаючи аналіз їх співвідношення. Обґрунтовано як найголовнішу передумову рівноправної участі України в процесах європейської економічної інтеграції потребу розглядати ступінь використання конкурентних переваг – кадрового, науково-технічного, технологічного потенціалу, що обумовлює необхідність упровадження дієвої системи заходів із підвищення ефективності роботи українських організацій та рівня відкритості національної економіки. Зазначено про досить оптимістичні макроекономічні прогнози щодо процесу співробітництва України з ЄС, необхідність обрання для їх здійснення ефективної стратегії інтеграції, що вимагає проведення наукових досліджень із приводу розвитку методологічного базису формування ефективних компетентних організацій та практичного базису для їхнього успішного функціонування з метою підвищення рівня інноваційної активності, конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості з відповідним позитивним упливом на обсяги ВВП та доходів українських громадян.