АНАЛІЗ ВІДМІННОСТЕЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНОЇ КРИЗИ В УКРАЇНІ - Bril, M. S.; Pivavar, I. V.; Morozova, N. L.; Мiroshnik, О. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті запропоновано підхід до оцінки рівня соціальної кризи в Україні, що базується на використанні методів експертного оцінювання, факторного та кластерного аналізу. Авторами виявлено фактори, що найбільше впливають на кризові процеси в українському суспільстві, а саме: рівень життя, рівень безробіття, екологічна ситуація в Україні, політична нестабільність, корумпованість влади, соціальна безпека та матеріальне становище. Для аналізу соціальної кризи в регіонах було використано дані, отримані експертним шляхом, та статистичні дані, що дозволило визначити більш адекватну і реальну оцінку стану речей. На основі факторів, які формують соціальну кризу в регіонах, здійснено класифікацію регіонів України на групи з високим, середнім та низьким рівнем соціальної кризи. Здійснений аналіз дозволить враховувати стан розвитку соціальних процесів у регіонах при впровадженні програм соціально–економічного розвитку.