ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНИХ РИЗИКІВ НА СВІТОВЕ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ - Yatsenko, O. M.; Nitsenko, V. S.; Mardani, Abbas; Tananaiko, T. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Означено, що безпрецедентна динамічна глобалізація торговельно-економічних відносин та четверта промислова революція кардинально трансформують систему розподілу світової економіки, що супроводжується зростанням впливу глобальних викликів та ризиків, неврахування дії яких суцільно знижує ефективність функціонування економік та ведення міжнародної торгівлі. Для країн, що розвиваються, які зазнають впливу геополітичних викликів, необхідним, з точки зору реалізації національних інтересів та відстоювання державного суверенітету, стає розвиток партнерства з країнами, які є визнаними глобальними лідерами світової економіки. Метою наукової статті є характеристика впливу глобальних ризиків на формування та реалізацію торговельно-економічних політик країн на основі методичних підходів провідних міжнародних економічних інститутів та організацій. Магістральними глобальними ризиками визначено зростання/падіння цін на активи, нафту чи газ, зміни структури торговельно-економічного співробітництва, тероризм, сепаратизм, кліматичні зміни, безробіття, нерівність у доходах, поширення зброї масового знищення, кібератаки тощо. Для досягнення мети і розв’язання завдань статті були використані наступні методи наукового дослідження: системно-структурний аналіз економічних процесів та явищ, метод кількісного та якісного порівнянь, табличний метод розрахунку ступеня впливу. Наукова новизна одержаних результатів полягає у дослідженні процесів формування та реалізації торговельно-економічних політик країн в умовах впливу на них екзогенних факторів. Вплив екзогенних факторів охарактеризований не тільки відповідно до секторальної класифікації (економічні, геополітичні, технологічні, соціальні та природні), а й з урахуванням ступеня впливу фактору (глобальні виклики та глобальні ризики) на середовище. Обґрунтовано, що в умовах глобалізації світової економіки загрози отримують відповідний більш серйозний характер. Тому урядовим структурам необхідно розробити нові ефективні інструменти їх мінімізації задля запобігання негативних наслідків та реалізації більш плідного торговельно-економічного співробітництва з країнами-партнерами.