ОБЛІКОВО - АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Malahov, V. A.; Piskunov, P. O.; Shubina, S. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Доведено та обґрунтовано актуальність й доцільність удосконалення теоретичного та методичного підґрунтя з питань дослідження прибутку суб’єкта господарювання в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки. Розглянуто сутність оптимізації прибутку підприємства, виходячи з позиції симбіозу понять «прибуток» та «оптимізація». Обґрунтовано засади підґрунтя обліково-аналітичного забезпечення процесу оптимізації прибутку підприємства. Охарактеризовано основні джерела оптимізації величини прибутку. Висвітлено сутність обліково-аналітичного забезпечення в системі управління результатами діяльності суб’єкта господарювання. Узагальнено окремі складові процесу оптимізації прибутку, а саме: суб’єкти, об’єкти, мета, методи. Охарактеризовано суб’єкти оптимізації прибутку в контексті обліково-аналітичної діяльності підприємства через визначення головних та другорядних учасників даного процесу. Представлено вплив окремих суб’єктів на оптимізацію прибутку підприємства в контексті обліково-аналітичного забезпечення. Виокремлено об’єкти та етапи оптимізації прибутку в системі обліку та аналізу підприємства. Доведено та обґрунтовано, що зміст процесу оптимізації прибутку нерозривно пов’язаний з етапами розподілу прибутку: етапи розподілу прибутку визначають етапи оптимізації його величини. Розглянуто та охарактеризовано головні етапи оптимізації прибутку в процесі його розподілу та використання. Визначено пріоритетні чинники впливу на прибутковість суб’єкта господарювання. Запропоновано аналітичний підхід до оптимізації прибутку та наведено його взаємозв’язок із обліковою політикою підприємства. Визначено напрями реалізації такого взаємозв’язку. Наукова новизна отриманих результатів полягає в удосконаленні та подальшому розвитку теоретичних та методичних підходів щодо обліково-аналітичного забезпечення процесу оптимізації прибутку підприємства. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості застосування результатів дослідження в практичній діяльності вітчизняних підприємств з метою забезпечення ефективності процесу оптимізації прибутку та удосконалення облікової політики підприємства в розрізі окремих її частин.