РЕІНТЕПРЕТАЦІЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ОСВІТИ: ДОСВІД РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Кульчицька, Надія; Дерманська, Людмила; Костишин, Наталія; Яковець, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Трансформація систем місцевого самоврядування в умовах децентралізації суттєво змінила архітектуру фінансування освіти в багатьох країнах світу та посилила роль органів місцевого самоврядування в забезпеченні доступності та якості освітніх послуг. В Україні реформа фіскальної децентралізації, започаткована 2014 року, передала значну частину повноважень щодо управління освітою та її фінансування територіальним громадам, що сприяло зміцненню їхньої фінансової автономії та розширенню можливостей розвитку муніципальної освіти. Водночас посилилися міжтериторіальні диспропорції у фінансовій спроможності громад, актуалізувалися проблеми демографічного спаду, міграційних процесів і забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Метою дослідження є аналіз фінансового забезпечення розвитку муніципальної освіти в умовах децентралізації й обґрунтування інтегрованого підходу до підвищення фінансової стійкості та якості освітніх послуг на місцевому рівні. Методологічну основу дослідження становлять інституційний, порівняльний, статистичний і системний методи аналізу. Інформаційну базу формують офіційні дані Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби статистики України, а також матеріали міжнародних організацій. Результати дослідження засвідчили, що децентралізація сприяла зростанню доходів місцевих бюджетів і розширенню можливостей фінансування освітньої інфраструктури, цифровізації та інклюзивного навчання. Водночас зберігаються суттєві відмінності у фінансовому потенціалі територіальних громад, що впливають на якість і доступність освітніх послуг. Запропоновано кластерну модель фінансового забезпечення розвитку муніципальної освіти, яка інтегрує державні трансферти, ресурси місцевих бюджетів, механізми державно-приватного партнерства та міжнародну фінансову підтримку. Обґрунтовано, що ефективне фінансове забезпечення муніципальної освіти потребує збалансованого поєднання інструментів фіскальної децентралізації, бюджетного вирівнювання та стратегічного інвестування. Запропонований підхід сприятиме зміцненню фінансової стійкості освітньої системи, підвищенню якості освітніх послуг і забезпеченню сталого розвитку територіальних громад в умовах післявоєнного відновлення України та її європейської інтеграції.