ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Домбровська, Світлана; Захаров, Сергій; Абдалла, Ібрагім; Шпак, Діна; Науменко, Костянтин (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню фінансового механізму цифрової трансформації системи охорони здоров’я в умовах сучасних викликів. Актуальність дослідження зумовлена посиленням бюджетних обмежень, зростанням фінансового навантаження на домогосподарства, потребою в прозорому розподілі ресурсів, воєнними ризиками, пошкодженням медичної інфраструктури та необхідністю забезпечення сталого доступу населення до медичних послуг. Автори розглядають цифрову трансформацію системи охорони здоров’я не лише як технологічне оновлення, а й як фінансово-інституційний процес, що поєднує фінансування, електронні медичні записи, електронні рецепти, електронні направлення, відкриті аналітичні панелі, контроль за наданням послуг і використання даних для управлінських рішень. Здійснено оцінку впливу фінансово-цифрової трансформації системи охорони здоров’я на фінансову доступність медичних послуг. Для досягнення цієї мети сформовано систему показників, яка охоплює поточні видатки на охорону здоров’я у % до валового внутрішнього продукту, поточні видатки на одну особу, витрати домогосподарств із власної кишені, частку користувачів інтернету, темп зростання валового внутрішнього продукту й авторську оцінку розвитку електронної системи охорони здоров’я. У результаті дослідження побудовано інтегральний індекс фінансово-цифрової трансформації системи охорони здоров’я та індекс фінансової доступності медичних послуг. Кореляційний аналіз показав наявність тісного позитивного зв’язку між фінансово-цифровою трансформацією та фінансовою доступністю. Регресійне оцінювання підтвердило позитивний вплив інтегрального індексу на зниження фінансового навантаження на домогосподарства, хоча статистична стійкість результатів обмежується малою кількістю спостережень. Отримані результати свідчать, що ефективність фінансового механізму цифрової трансформації залежить від поєднання фінансування, розвитку цифрової інфраструктури, інституційної зрілості електронної системи охорони здоров’я та макроекономічної стабільності.