КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРА В УМОВАХ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Кондратенко, Наталія; Рудаченко, Ольга; Коваленко, Людмила; Маслак, Ольга; Пермінова, Світлана; Шептуха, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Предметом дослідження є процеси, методи та показники оцінки ефективності інноваційної діяльності промислових підприємств в умовах сучасних технологічних трансформацій. Метою дослідження є розробка концептуальної моделі оцінювання інноваційної діяльності підприємств промислового сектора. Методичною основою дослідження є підхід багатокритеріального ухвалення рішень із використанням методу аналізу ієрархій Т. Сааті. У результаті дослідження побудовано ієрархічну модель оцінювання інноваційної діяльності підприємств промислового сектора, визначено вагомість ключових факторів і розраховано глобальні пріоритети альтернативних сценаріїв розвитку. Отримані результати підтвердили узгодженість експертних оцінок і дозволили встановити пріоритетність фінансового забезпечення, кадрової спроможності до освоєння нових технологій, адаптивності до технологічних змін і стратегічного управління. Розрахунок глобальних пріоритетів засвідчив перевагу оптимістичного сценарію розвитку. Наукова новизна дослідження полягає в розробці концептуальної моделі комплексного оцінювання інноваційної діяльності промислових підприємств з урахуванням взаємодії науково-технічних, кадрових, фінансових та інституційних чинників. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання для обґрунтування управлінських рішень щодо вибору пріоритетних напрямів інноваційного розвитку підприємств в умовах сучасних технологічних трансформацій.