МОДЕЛЮВАННЯ ПОВЕДІНКИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ: ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕАКЦІЙ НА ПАРАМЕТРИ ПОДАТКОВОЇ ГРИ - Мискін, Юрій; Краєвський, Володимир; Гулянський, Олександр; Лекарь, Сергій; Іванишина, Ольга; Мискіна, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті представлено результати експериментального дослідження впливу ймовірності перевірок, рівня штрафів і морально-етичної мотивації на поведінку платників податків щодо сплати податкових зобов’язань. Метою дослідження є аналіз поведінкових реакцій учасників лабораторного експерименту на зміну параметрів податкової гри, які моделюють різні режими контролю, санкцій і просоціального фреймування. Методологія дослідження базується на принципах експериментальної економіки та економетричного моделювання. Учасники ухвалювали рішення про сплату податків або ухилення від сплати податків за різних комбінацій рівня контролю та розміру санкцій, а аналіз зв’язку між економічними та поведінковими чинниками й вибором стратегій податкової поведінки здійснювався із застосуванням логіт-моделі бінарного вибору. Особливістю дослідження є проведення двох послідовних ігор: контрольної, де зібрані кошти не мали соціального значення, та морально орієнтованої, у якій сплата податків у межах експерименту асоціювалася з просоціальною метою використання коштів, що створювало ефект благодійного фреймінгу. Такий підхід дозволив оцінити можливий вплив морально-етичних стимулів на фінансову поведінку учасників, хоча отримані результати можуть частково відображати також ефекти навчання та адаптації. Отримані результати свідчать про переважно адаптивний і контекстуально залежний характер рішень учасників: рівень ухиляння від податків зростає за низької ймовірності перевірки та помірних штрафів і знижується за умов суворого контролю. Виявлено також поведінкові відмінності між контрольною грою та грою з просоціальним фреймуванням. Отримані результати свідчать, що морально-етичне фреймування може по-різному впливати на різні аспекти податкової поведінки. Вплив морального фреймування виявився більш помітним на рівні частоти поведінкових виборів, ніж на рівні інтенсивності ухиляння від оподаткування. Основний теоретичний висновок полягає в тому, що податкова поведінка формується під впливом взаємодії економічних стимулів, морально-етичних чинників та адаптивних поведінкових механізмів. Отримані результати свідчать про потенційну роль поведінкових чинників в ухваленні податкових рішень в умовах лабораторного експерименту, проте обмежений обсяг вибірки не дозволяє безпосередньо екстраполювати їх на ширшу сукупність платників податків.