КАПІТАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЗА ДЖЕРЕЛАМИ ФІНАНСУВАННЯ В ГАЛУЗІ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - Томілін, Олексій; Зоря, Олексій; Дорогань-Писаренко, Людмила; Краснікова, Оксана; Бражник, Людмила; Чумак, Валентина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Метою дослідження є кількісна оцінка впливу структури капітальних інвестицій за джерелами фінансування на рентабельність сільськогосподарського виробництва в Україні та розробка економетричного інструментарію для сценарного прогнозування результативних показників галузі. Актуальність роботи обумовлена потребою визначення оптимальної структури капітальних інвестицій в аграрному секторі та оцінки їхнього впливу на ефективність діяльності підприємств. Наукова новизна дослідження полягає в уперше запропонованому застосуванні моделі степеневої множинної регресії для прогнозування рентабельності сільськогосподарського виробництва з урахуванням ключових факторів інвестиційної діяльності, удосконаленні методики визначення коефіцієнтів лінійних і нелінійних виробничих регресій, а також набутті подальшого розвитку підходів до формування джерел фінансування капітальних інвестицій. Уперше здійснено прогноз рентабельності аграрного виробництва на 2026 рік, який за степеневою моделлю складає 21,38%, що на 0,52 в.п. перевищує рівень 2023 року. У роботі проведено розрахунок транспонованої матриці, обчислено добуток матриць і визначено коефіцієнти рівнянь множинних виробничих функцій, що дозволило прогнозувати рівень рентабельності підприємств сільського господарства. Отримані прогнозні значення демонструють пропорційне зростання рентабельності, що забезпечує можливість вибору адекватних виробничих функцій для адаптації до реальних умов господарювання та врахування внутрішніх і зовнішніх факторів, що впливають на ефективність діяльності. Практичне значення дослідження полягає у використанні розрахованих коефіцієнтів для коротко- та середньострокового управління капітальними інвестиціями, оптимізації структури джерел фінансування та розробці стратегічних заходів для підвищення ефективності аграрного виробництва. Результати можуть застосовувати виробники, експортери та органи державного управління для забезпечення стабільного розвитку галузі й підвищення економічної ефективності інвестиційної діяльності.